Projectportret

Tuinderij de Veldhof in Joppe

In Joppe vlakbij Gorssel werken ze aan een “tuin van de toekomst”. In deze samenwerkening tussen de beheerder / tuinder en deelnemers wordt er zorg gedragen voor de aarde vanuit de principes van de permacultuur.

“De Veldhof is een samenwerking tussen de tuinder (Valérie) en de deelnemers. We bekijken samen hoe het gaat op de tuinderij en wat we kunnen verbeteren aan de diversiteit van groenten, kruiden en fruit. Als deelnemer oogst je gezonde, lokaal en natuurlijk gekweekte groenten. Andersom deel je als deelnemer in het risico dat de oogst niet altijd goed gaat. Als er minder van het land komt door weersomstandigheden, plagen of andere ‘calamiteiten’ dan hebben we minder groenten om te verdelen onder elkaar. Zo heeft de tuinder toch een zeker basisinkomen waarmee zij gereedschap, compost en plantgoed kan aanschaffen en beloond wordt voor haar inspanningen. Als deelnemer betaal je je aandeel vooruit zodat de tuinder alle investeringen voor dat jaar kan bekostigen. Je betaalt aan het begin van het jaar of in vier termijnen.”